Тома Биков пред Bulgaria ON AIR:  Ще успее ли ГЕРБ да

...
Тома Биков пред Bulgaria ON AIR:  Ще успее ли ГЕРБ да
Коментари Харесай

Тома Биков: Не мога да разбера защо ген. Атанасов иска "Възраждане" да бъде в управлението на страната. Това означава да си счупим главата и държавата

Тома Биков пред Bulgaria ON AIR: 
 
Ще успее ли ГЕРБ да сформира държавно управление и с кого ще седне на масата за договаряния?
 
" Не търсим поддръжка за себе си, а за това България да има проевропейско, антикризисно ръководство. Около това тъкмо голяма част от партиите в Народното събрание се сплотяват. Предлагаме вероятната формула, със сериозните взаимни отстъпки, които сме подготвени да създадем. Не сме изключили никой от диалозите и нито една концепция, която би могла да възникне.
 
Ние сме длъжни да създадем всичко допустимо да не хвърлим в кошчето за отпадък вота на всички български жители, които са дали своят вот. Ако част от другите партии считат, че би трябвало да хвърлят вота на личните си гласоподаватели, могат да го създадат ", съобщи определеният за народен представител от ГЕРБ Тома Биков в студиото на " България заран ".
 
Също по този начин беше безапелационен, че ГЕРБ няма да ръководи с " Възраждане ", само че не изключва партията от масата на диалози. И изрично отхвърли изказванията на ген. Атанас Атанасов, че следва коалиция с Движение за права и свободи и Костадин Костадинов.
 
" Те какво желаят - да вкараме " Възраждане " в ръководството ли? С тях можем да беседваме по хрумвания, само че с тях не можем да управляваме. Ние имаме диаметрално противоположни възгледи за геополитическата ориентировка на страната, което е най-важното сега. Не мога да схвана за какво ген. Атанасов желае " Възраждане " да бъде в ръководството на страната.
 
Какво ще завоюва демократическата общественост, в случай че ние управляваме с " Възраждане "? Да управляваме с тях значи да си счупим главата, ще счупим и страната. Не е това задачата на наличието в политиката, задачата е да се опиташ страната да бъде по-силна, да наподобява по-добре ", съобщи някогашният и предстоящ народен представител. 
 
И въпреки всичко посочи, че ГЕРБ може да припознае оферти на " Възраждане " - като тези за правосъдната промяна. Биков уточни целите, към които ще се търсят консенсус в идните договаряния - във връзка с геополитическата ориентировка - проевропейски и проевроатлантически възгледи, правосъдната промяна, енергетиката, икономическата рецесия, галопиращата инфлация. И напомни, че няма бюджет за 2023 година, което е от основно значение.
 
В ГЕРБ още не са избрали съответни персони за политически постове в бъдещо ръководство, стана ясно от думите на Биков.
" Трябва да можеш да си преглъщаш огромното его. Тези които не могат да го преглъщат, излизат доста бързо от политиката. Персоналните въпроси и фигурите, които би трябвало да влязат, ще дойдат от единствено себе си. Ние не чакаме да се случи нещо на квотен принцип ", разясни Биков.
 
А за фигурата на министър-председател беше безапелационен: " Кандидатурата би трябвало да бъде допустимо най-безспорната в общественото пространство. Трябва да бъде оптимално допустима за партиите в Народно събрание. Разбира се, такива светци надали има, които всички да ги харесват, само че най-малко да се употребява със съществено доверие ".
 
Целта на ГЕРБ не е основаване на експертен или политически кабинет, а по-скоро програмно държавно управление. Той е уверен, че с всеки идващ избор ще става все по-трудно да се образува държавно управление.
 
" Такава е логиката на политическите рецесии. Те се задълбочават с всеки минал избор. Ако отидем на избори януари, тогава опцията за сформиране на държавно управление ще бъде още по-трудна, от това ще изгубят всички политически партии, част от тях може да не влязат в Народното събрание ", уверен е Биков. 
 
Както и че с третия мандат би могло да се сформира държавно управление, в случай че първият не е сполучлив. 
" Другият вид е да отиваме отново на избори. Те минават и се връщаме отново на тази точка с още по-ниска изборна интензивност, още по-изострени връзки и по-ниска легитимност. Докога по този начин...
 
В един миг ще рухне демокрацията, всеки идващ предварителен избор разрушава фундаментите на представителната народна власт в България. Да не пристигна най-после огромният въпрос: " А ние за какво имаме парламент, откакто той не може да излъчва държавно управление. Защо не го махнем и да го излъчваме по различен метод ", предвижда Биков.
 
И приключи с думите, че е доста сдържан оптимист за триумф на договарянията и основаване на държавно управление.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР